Psykofyysinen fysioterapia Lappeenranta 

 

 

 

Psykofyysinen fysioterapia Lappeenranta

Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, joka katsoo ihmistä kokonaisuutena, kehomieliyhteyden kautta. Moni kehossa ilmentyvä oire tai kiputila saattaa viipyä kehossa, vaikka varsinainen kudosärsyke olisikin jo parantunut tai sellainen puuttuu kokonaan. Tällöin on tarkasteltava kivun tai muun oireen muita ylläpitäviä mekanismeja, kuten tunnetiloja, ajatuksia, ympäristöä ja ihmissuhteita, liikkumistapoja, hengitystä tai ihmisen taustaa. 

 

Mitä?

Psykofyysisen fysioterapian keinoja ovat esimerkiksi:

– tietoisen läsnäolon/ kehotietoisuusharjoitukset

– liike

– hengityksen tutkiminen/ hengitysharjoitukset

– tunnetilojen ja ajatusmallien tunnistaminen

– vireystilan tunnistaminen ja säätely

– pehmytkudoskäsittely

 

Kenelle?

Voit hyötyä psykofyysisestä fysioterapiasta esimerkiksi:

– pitkittyneen kivun hoidossa

– stressiperäisten oireiden hallinnassa

– uniongelmissa

– hengitykseen liittyvissä haasteissa

– osana kokonaisvaltaista äitiysfysioterapiaa äidin kehollisten muutosten tukena

 

Varaa aikasi vastaanotolle: piia@ihanastudio.fi tai nettivarauksesta täältä

 

Näissä teemoissa ovat minun vahvuuteni psykofyysisenä fysioterapeuttina:

 Pitkittyneen kivun hoito: “Kun kipu kestää pitkään, on tarkasteltava kipukokemukseen liittyviä ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä. Pitkittynyt kipu vaikuttaa myös kehon käyttöön ja liikkumiseen. Autan asiakastani löytämään keinoja elää hyvää elämää kivusta huolimatta.”

Hengitys: “Hengitys on parhaimmillaan iso voimavara elämässämme, kunhan ensin teemme siihen tuttavuutta. Tunnistatko hengityksesi vaikutuksen esimerkiksi omaan vireystilaasi tai kehon tuntemuksiin? Joustavasti liikkuvan kehon taustalta löytyy usein hyvin toimiva ja virtaava hengitys!”

Terve liikuntasuhde: ” Psykofyysisessä fysioterapiassa voit opetella liikkumaan omien tarpeidesi mukaan. Autan asiakastani löytämään liikkujan itsestään- kukin omalla tavallaan. Jos mielestäsi täysillä tehoilla liikkuminen on ainut tapa, mutta kehosi kertoo toisin, olen apunasi löytämään tarpeidesi mukaisen tavan liikkua”

Stressiperäisten oireiden helpottaminen: ” Kun henkinen tai fyysinen stressitila pitkittyy, reagoi keho usein oirehtimalla. Esimerkiksi uneen liittyvät ongelmat, hengitysvaikeudet, sydämen tykytykset, rauhattomuus ja ahdistuneisuus voivat liittyä pitkittyneeseen stressiin. Psykofyysisessä fysioterapiassa opit tunnistamaan oman kehosi tilan ja reagointitavan stressiin. Opit säätelemään vireystilaasi stressaavienkin jaksojen aikana.”

Psykofyysinen lähestymistapa osana äitiysfysioterapiaa: “Äitiysfysioterapia voi olla paljon muutakin kuin vatsalihasten erkauman tutkimista. Raskaus ja synnytys ovat valtavia muutoksia keholle ja mielelle, ja näiden äärelle on hyvä myös pysähtyä. Kuinka suhtaudun omaan kehooni suurten muutosten keskellä? Äitiys on suuri mahdollisuus uuden hyväksyvämmän ja lempeämmän kehonkunvan muotoutumiselle.”

Kehonkuvatyöskentely: Kehonkuva on kokemus omasta kehosta. Se koostuu ajatuksista, tunteista, mielikuvista ja kehoon kohdistuvista uskomuksista. Myös eletty elämä ja kaikki aistihavaintomme muovaavat kehonkuvaa. Kehonkuva on aina muuttuva. Jos omassa kehossa ei ole hyvä olla, kannattaa sen äärelle pysähtyä turvallisesti toisen kanssa.