Millainen tai kuka on taitava liikkuja? Mieleen juolahtaa ensimmäiseksi tietenkin taidokkaat, äärimmäisistä kehon hallintaa vaativista lajeista suoriutuvat voimistelijat tai muut urheilijat. Some on myös pullollaan kaikenlaisia hienoja asentoja ja suorituksia esiin tuovia kehon käyttäjiä, jotka voivat huomaamattaan toimia jonkinlaisena stardardina omalle tekemiselle.

Kuka määrittelee taitavan liikkujan? Onko se tulostaulu urheilussa? Tai meidän tavisten kesken vaikka treenikaveri tai ihminen jota seuraat somessa, joka on ehkä taitavampi kuin sinä itse, jolloin sinusta itsestäsi tulee automaattisesti huonompi suhteessa kaveriin. Aina on joku parempi.

Voisitko sinä olla taitava liikkuja omassa elämässäsi antamatta vertailukohtien toimia esteenä omalle liikkumiselle. Olet taitava liikkuja silloin, kun et anna kenenkään tai minkään olla esteenä omalle kehon ilmaisulle ja liikkeelle. Olet taitava silloin, kun oma kehosi taipuu sellaisiin asioihin, mitä juuri sinun elämässäsi on tarpeen. Moniko meistä on todella pysähtynyt miettimään sitä, mikä on liikkumisen suhteen riittävää, millaisia taitoja omaan arkeen tarvitaan? Tarvitsenko itse omassa elämässäni fyysisesti kovin rasittavaa harjoittelua päivittäin vai täyttyykö oman elämäni liikkumisen tarpeet vähemmällä, jollakin sellaisella, mikä antaa kehoni kukoistaa? Tunnistatko sinä treeniväsymyksen merkit ennen, kuin kehosi viimeinen viesti kipu tai täysi uupumus astuu esiin?

Miten ihanaa on, että minulla ja sinulla on keho, mitä voi liikuttaa! Kaikki on mahdollista sallimisen ja liikkeestä nauttimisen pelikentällä. Sinä saat tuntea itsesi ja oman kehosi mielettömän hyväksi juuri sellaisena kuin se on. Ihan koko ajan ei tarvitse olla parantamassa itseään ja omia ominaisuuksiaan. Karsimalla kurittamista, vaatimista, parantamista ja arvostelua pääset lähemmäs iloa ja nautintoa omasta kehosta. Tuo tilalle hymyä, kosketusta, rakkautta, sallivuutta ja kärsivällisyyttä omaa itseä ja kehon ominaisuuksia kohtaan.

Monesti liikuntahetken tai treenin jälkeen tai sen aikana arvotamme sitä, miten olemme suoriutuneet liikkumisesta. Treeni on mennyt hyvin tai huonosti ja loppu päivä virittyykin sitten tämän tunnetilan mukaan. Ota pohdintaan itsellesi seuraaville liikuntahetkille ajatus läsnäolosta itselle. Kuulostele omia fiiliksiä ja sitä, miltä mikäkin liike tuntuu. Ota huomiot vastaan sellaisena kuin ne tulevat. Ei mitään muita vaatimuksia. Kun olet ollut itsellesi läsnä oman kehon liikkeen kautta, se riittää.

Taitavan liikkujan määritelmä voisi siis kaikenlaisten näyttävien suoritusten rinnalla olla myös tämä: taito antaa tilaa omalle itselle liikkumisen avulla. Taito tunnistaa oma jaksamisen taso kussakin elämän ja arjen hetkessä ja suoda itselle hyvää tekevä liike silloinkin, kun ei paljoa jaksa, koska tietää, että vähempikin riittää. Taitavalla liikkujalla on kyky tunnistaa omat ”vaihteensa” ja säädellä liikkumisen tahti juuri sellaiseksi, mitä hän kussakin tilanteessa kaipaa.

Omaa vaihdetta tänään hieman pienemmälle vaihtaen,

Piia  <3