Milloin viimeksi olet kierinyt lattialla tai kokeillut mihin kaikkiin suuntiin ja ulottuvuuksiin kehosi liikkuukaan?

Elämän edetessä liikerikkautemme vähenee. Lapsi leikkii helposti syväkyykkyasennossa pitkiä aikoja, jatkaa tästä kontaten eteenpäin, kiipeää kaikkialle mihin pääsee sekä pyörii ympäri lattiaa. Lapsi tekee kaiken miettimättä mitä muut tästä ajattelevat tai miltä hän nyt näyttää. Tämä liike on hänelle pohja vaivattomalle liikkumiselle. Yhteiskunta istuttaa meidät ensin koulunpenkille paikoilleen ja sen jälkeen kenties toimistoon kahdeksaksi tunniksi päivässä. Nämä lapsena niin luonnolliset liikemallit alkavat hiljalleen hävitä kehostamme ellemme ylläpidä niitä. Ja huomattakoon, että tämä tapahtuu usein myös liikunnalliselle ihmiselle, koska liikkumiseen syntyy kaavoja, joita yksipuolisesti usein noudatamme.

Monessa urheilulajissa suoritteet ja liikesuunnat ovat tarkasti määrätyt. Samoin kuntoilussa liikkeiden suunnat ovat usein eteen-taakse, ylös-alas, joskus sivulle ja kiertäen. Näiden suuntien välistä löytyy kuitenkin suunnaton määrä erilaisia suuntia ja liikkeiden yhdistelmiä. Mieti, olisitko sinä valmis päästämään irti liikkumiseen liittyvistä säännöistä. Tuttujen liikemallien rikkomisella saamme monipuolistettua taitoa liikuttaa kehoamme. Niin urheilijalle kuin tavalliselle ihmiselle monipuolinen liike ehkäisee loukkaantumisia, kehittää energiatehokkaampaa liikkumista sekä parantaa liikkumisen laatua.

Vapaa, vaivaton lapsenomainen liikkuminen palautuu helpoiten päästämällä ensin irti omista rajoitteista, tavoista ja tottumuksista liikkumisen suhteen. Nämä rajoitteet voivat olla ajatuksia, kuten ”minä liikun vain näin, en pysty tuohon, en tykkää tuollaisesta, olen aina tehnyt näin…” Saattaa olla, että mielessä piilee ajatus siitä, että tutun kaavan muuttamisella on jotakin kamalia, omaan kuntotasoon tai ulkonäköön liittyviä seurauksia. On hyvä omaksua ajatus, että liikkuminen saa ja sen pitäisikin olla ilon tuottamista itselle, uuden löytämistä ja kokeilemista. Liikkeen toistojen laskemisen ja kriittisyyden omaa liikettä kohtaan voi heittää romukoppaan silloin kun kokeillaan, uutta ja elvytetään liikettä omaan kehoon.

Aloita liikkeen elvytys pienistä asioista. Jo yhden uudenlaisen liikkeen/ liikemallin kokeilu tai opettelu kerrallaan, tai tuttuun ja totuttuun liikkeeseen uuden vivahteen tuominen on hyväksi keholle. Olemalla tietoinen oman kehon liikkeestä, nivelten liikesuunnista ja liikelaajuuksista luot pohjan hyvälle oman kehon hahmotukselle ja mahdollistat luovan liikkumisen opettelun. Monipuolinen liikkuminen ja uudet liikesuunnat avautuvat melko nopeastikin silloin, kun suot liikkeelle hieman ajatusta.

Toivottavasti tuleva syksy tuo sinulle mahdollisimman paljon kehoa elvyttävää, avaavaa ja itseäsi ilahduttavaa liikettä 😊