Pyöräytetäänpä ilmoille pieni sarja kirjoituksia, joissa pengotaan perinpohjin sitä, mistä pilateksessa on oikein kyse. Kirjoitan sinulle pilateksesta, jotta saisit lajista hieman tarkemman mielikuvan, kuin että se on rauhallista jumppaa jossa hengitetään. Meitä pilatesta ohjaavia ihmisiä on aika monta ja ohjaamme kaikki omalla tyylillämme- niin myös kirjoitamme. Minä näen tämän lajin omien linssieni läpi- ja annan sen myös näkyä! Itselleni pilates on ollut väylä kivuttomaan ja vapaaseen liikkumiseen, ihan hitsin ihanan tuntuiseen kroppaan ja hyvään oloon. Siksi se on kirjoittamisen arvoinen aihe ja toivoisin mahdollisimman monen oikeasti ymmärtävän lajin idean ja ytimen.
Tässä blogisarjassa käyn läpi ensin pilateksen taustaa. Pohdimme myös hieman sitä, kuka tästä lajista voisi hyötyä. Sen jälkeen käyn läpi pilateksen periaatteita, jotka ainakin yhden sanan muodossa saattavat olla tuttuja monellekin. Kaikkein parhaiten harjoittelun periaatteet avautuvat tietenkin tekemällä itse lajia, mutta jos haluat hieman kurkistaa periaatteiden taakse niin seuraa tulevia blogituotoksia! Tervetuloa pilateksen maailmaan!
Miten tämä pilates-harjoittelu oikein syntyi? Kuka on vastuussa?
Pilatesharjoittelun kehitti ihan yksi ja oikea ihminen, saksalaissyntyinen Joseph Pilates, 1900-luvun alkupuoliskolla. Suunnilleen satavuotiaasta lajista puhutaan! Sittemmin lajia on toki vienyt eteenpäin ja kehittänyt runsaslukuinen pilatesopettajien joukko ympäri maailman. Joseph Pilates oli liikkeen monitaituri ja ammattilainen, joka pyrki itse liikkumaan mahdollisimman monia eri lajeja yhdistellen. Eli oikein terveysliikunnan mallioppilas, tähänhän me pyrimme kaikki, eikö! Pilates oli myös taitava havainnoimaan ihmisen liikettä. Pilates kuntoutti ja harjoitutti menetelmällään erityisesti tanssijoita, joiden suosiossa pilatesharjoittelu on tänäkin päivänä. Ensimmäinen pilates studio avautui aikanaan New Yorkiin tanssistudion viereen. Hmm, mites meillä täällä Lappeenrannassa 🙂 Go Tukkikatu!
Aika moni huippu-urheilija käyttää nykyään pilatesta tukiharjoittelumuotona, jotta keho toimisi parhaalla mahdollisella tavalla omassa lajissa. Pilates halusikin harjoitusmenetelmäänsä toteuttavien saavuttavan kehonsa täyden potentiaalin.
Herra Pilates kutsui aikanaa luomaansa harjoitusmenetelmää nimellä ”contrology”, eli hallinnan periaate on tämän lajin keskiössä. Pilatesharjoittelu on siis kehon hallintaharjoittelua, joka harjoittaa kehon lisäksi myös mieltä, olemmehan kokonaisuuksia, kehomieliä. Kehon ja mielen erottelu sekä niiden toisistaan erillinen harjoittelu on keinotekoista. Tämä ajatus avautuu paremmin harjoittelun periaatteisiin tutustuttaessa. Pilates-nimen tämä harjoitusmenetelmä sai vasta Joseph Pilateksen kuoleman jälkeen. Moderni pilates, mitä Ihana studiokin tarjoaa, on Pilateksen perintöön ja hänen luomiin periaatteisiinsa sekä nykytietoon ja uusimpaan tutkimukseen perustuvaa harjoittelua. Pilates on siis alati muuttuva laji vankkaa perintöään kunnioittaen, mutta uuteen, syvempään ymmärrykseen ihmisen toiminnasta tukeutuen.
Mattopilates- laitepilates.. mitä näillä on eroa? Vai onko?
Tiesitkö pilateksen juurista myös sen, että meidänkin studion ylvään näköiset laitteet, reformerit ovat kehittyneet nykymuotoonsa aivan pilatesharjoittelun syntyajoilta, 1920-luvulta alkaen? Joseph Pilates kuntoutti sairaanhoitajan tehtävissään potilaita, jotka eivät vielä kyenneet ylös sängyistään ja näin syntyi ensimmäinen versio reformerista, jousivastustettu liukuva sänky siis. Kuluneet vuosikymmenet ja taitavat, lajia kehittäneet pilatesopettajat ovat hioneet reformerista laitteen, joka on omaa luokkaansa kehon hahmotuksen, hallinnan, koordinaation ja liikkuvuuden harjoittajana.
Aika monesti meillä on mielikuva siitä, että harjoittelussa käytettävä väline (mikä se kussakin asiayhteydessä lieneekään) on kehollemme eritoten vastus, jota vastaan teemme töitä. Esimerkkinä nyt vaikka perinteiset kuntosalilaitteet tai painot, joita punnertamalla tikistämme itseämme parempaan kuntoon. Pilateksen luoma reformer (ja muutkin pilatesvälineet) nähdään enemmänkin kehon jatkeena, joka auttaa harjoittajaansa havainnoimaan ja oivaltamaan uusia asoita kehostaan. Mitä enemmän opit hallitsemaan kehosi liikettä reformerin avulla, sitä vähemmän apuvälineitä ja vastuksia oikeastaan tarvitsetkaan. Tätä ajatusta seurailemalla mattoharjoittelun katsotaan olevan haasteellisempi muoto pilateksesta, kun enää ei ole mukana reformerin antamaa hahmotuksellista tukea keholle. Tämän ajatuksen toivon kannustavan jokaisen mattopilatesta tehneen hyppäävän laitteen kyytiin- saatat huomata oivaltavasi J
Joseph Pilates näki, että jokainen kehittyy harjoittelussa ja kehon käytössä taitavaksi yhdistämällä sekä mattoharjoittelua, että laiteharjoittelua. Molemmat tavat harjoitella tukevat toinen toistaan.
“Change happens through movement and movement heals” -J. Pilates
Heippa tältä erää, seuraa tulevia tekstejä- kuulet enemmän pilateksesta!
<3 Piia