Jatkan pilates-aiheista kirjoitusten sarjaa pohtimalla sitä, kenelle pilatesharjoittelu on tarkoitettu. Kuka siitä hyötyy?
Lyhykäisesti pilateksesta hyötyä elämäänsä ja liikkumiseensa varmuutta ja vapautta voi saada esimerkiksi:
- ihminen joka ei vielä liiku (mutta kohta liikkuu)
- aktiiviliikkuja, urheilija
- istumatyöläinen
- arjen stressikuorman alle litistynyt
- rauhoittelevaa liikettä kaipaava
- selkäkipuinen tai muu kipuinen
Oletko joku näistä? Ehkäpä, joten jatka vaan lukemista J
Sinä, joka et vielä liiku:
Pilates on laji, jossa meillä on lupa liikkua sallivuuden ajatuksella. Luomme sinulle puitteet ja mahdollisuuden liikkua ja tutustua omaan kehoon, mutta suoritus- ja ulkonäköpaineet heitämme romukoppaan. Kehoitamme tunneilla aina kääntämään ajatukset ihan vain ja ainoastaan itseä ja omaa kehoa kohti. Läsnäolo itselle riittää. Se voi olla arjessamme, jossa jatkuvasti täytämme toisten ihmisten toiveita ja vaatimuksia, ihan helpottavakin juttu. Pilatestunnilla voit siis huojentua siitä, että kukaan muu ei ole tullut katsomaan sinun suoriutumistasi vaan kaikki ovat onnessaan kääntäneet ajatuksensa itseensä. Jos ryhmässä liikkuminen nostaa karvasi pystyyn, ajattelisin edellä mainitun seikan olevan ehkä kynnystä madaltava seikka. Saat tulla sellaisena kuin olet, niillä taidoilla varustettuina mitä sinulla juuri nyt on. Oman kehon oppimisen polku alkaa sitä, kun päätät tulla ensimmäiselle tunnillesi. Tarvitset vain halun oppia ja tehdä. Myös sitkeyttä ja kärsivällistä tekemistä tarvitaan.
Sinä, joka liikut ja ehkä jo aika paljonkin:
Oma kiva tapa liikkua on jo löytynyt, hieno homma! Jatka löytämälläsi tiellä. Se, minkä liikkumisesta tiedämme on se, että viikoittain ja päivittäin harrastamasi liikerepertuaari saisi olla monipuolinen ja laaja. Meillä on myös hyvä löytyä liikkumisesta liikesuuntien monipuolisuuden lisäksi eri tehoalueita: ei aina samalla vauhdilla ja intensiteetillä. Jos olet vallan hurja menijä ja tykkään liikkua vauhdilla, ehkä rauhallisuus liikunnan suhteen olisi paikallaan ihan tasapainon ja palautumisen vuoksi?
Pilatesta kuvailisin pysähtymiseksi liikkeen äärelle. Olemme pilatesharjoituksen aikana hyvinkin tietoisia siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu. Tällöin harjoitamme monenkin lajin tueksi tarvittavaa motorista kontrollia. Hallintaharjoittelu ansaitsee oman blogitekstinsä, ja siitä saat lukea seuraavalla kerralla. Mikäli haluat säilytää oman suosikkilajisi kanssasi mahdollisimman pitkään, on kehon hallinta- ja liikkuvuusominaisuuksista pidettävä huolta, muuten keho väsyy yksipuoliseen rasitukseen ja alkaa ilmetä liikkuville tyypillisiä rasitusvammoja. Niiden ehkäisyyn sekä muutenkin elämän iloksi meillä on pilates. Kehon keskustan lihasten löytymisestä on myös voimantuotollista hyötyä, sillä monesti voimatasojen nousu saattaa tyssätä kehon keskustan tuen falskaamiseen. Jos keskustaa ei hahmota, aiheutamme esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa suurilla paineilla ja voimilla jopa vatsalihasten erkaumia (huom myös miehet ja ei-synnyttäneet) ja lantionpohjan toimintahäiriöitä. Nämä taas voivat ilmetä esimerkiksi selkäkipuina.
Sinä, joka istut työsi ääressä:
Istumatyössä keho jäykistyy, koska liikettä kaipaavat kehon kalvorakenteen tiukentuvat toisiaan vasten, lihakset veltostuvat, osa venyttyy ja osa lyhenee. Liikkumaan tarkoitettu keho onkin jätetty paikalleen, eikä se siihen oikein kunnolla sopeudukaan, vaikka keho muutoin kovin muutokseen tottuvainen onkin. Siksi tulee kipua ja jumeja.
Pilatestunnin aikana nämä tiukentuneet lihaskalvorakenteet alkavat avautua ja liukua suhteessa toisiinsa, koska liike on eli dynaamista. Lisäksi opit hahmottamaan sen, mikä omassa kehossasi kaipaa vahvistusta, mikä ehkä vapautusta ja venytystä.
Stressin runtelema:
Pitkittynyt stressi on tämän päivän työikäisten vitsaus. Arjen pysähtymishetkiä ei välttämättä osata itse löytää, vaikka kierrokset päässä kasvavat. Stressaantuneen ihmisen hermoston ylivirittyneisyys alkaa näkyä jumisena kehona, heikosti nukuttuina öinä ja ärtyisyytenä. Ensisijaisesti suositan tässä tilanteessa kävelemään metsässä, mutta metsäkävelyiden ohella myös pilates voi suoda avun stressiin sillä, että suomme itsellemme luvan olla hetken vain ja ainoastaan oman kehon ja sen liikkeen kanssa. Kun ajatukset ja keskittyminen ovat kehossamme, rauhoittuu samalla ylivirittynyt hermostokin. Tuomme sinkoilevat ajatuksemme oman kehon toimintoihin. Pilateksessa opettelet myös kuuntelemaan oman hengityksesi rytmiä. Hengityksestä saat avun arjen kuormittaviin hetkiin.
Selkäkipuinen:
Erityisesti pitkittyneessä kivussa oman kehon hahmotus ja positiivisten signaalien löytyminen kehosta vaikeutuu. Kehomme tarve liikkeelle ei kuitenkaan kivun myötä vähene. Monesti kuitenkin käy niin, että supistamme liikevalikoimaamme, välttelemme tilanteita jossa pitäisi liikkua jollakin tavalla. Syntyy noidankehä, jossa liikkumattomuus alkaa ruokkia kiputilan säilymistä. Tämä on hyvä katkaista jo hyvissä ajoin kivun syntyessä. On hyvä päättää, että liikun, vaikka vähän sattuu. Tätä tilannetta on kuitenkin hyvä tarkastella lempeydellä ja kehoa kuuntelevin tuntosarvin. Pilateksessa tähän on mahdollisuus.
Kiitos kun saan opettaa pilateksen parissa teitä, kaikenlaisista elämän tilanteista tulevia liikkujia. Ihanaa viikonloppua,
Piia