Pilatesta on käytetty tanssijoiden kuntoutus- ja tukiharjoittelumuotona jo pilatesharjoittelun syntymästä, eli 1920-luvulta saakka.

Pilateksessa teet tietoista liikettä. Harjoituksessa kytket keskittymisen kehoosi, mikä auttaa sinua tunteman oman kehosi ja liikkeesi paremmin. Tietoinen liike auttaa ymmärtämään sen, mistä liike alkaa ja miten kehon eri osat liikkeeseen vaikuttavat. Tietoisuutta ja ymmärrystä seuraa kehon hallinta. Tavoitteena tietoisella liikkeellä tukiharjoittelussa on tietenkin se, että voit hyödyntää parantunutta tietoisuutta ja hallintaa kehosi liikkeestä omassa lajissasi, tanssissa. Liikkeestä tulee liikkeen hallinnan myötä virtaavampaa ja vaivattomampaa.

Tanssijan on tärkeää sekä oman hyvinvointinsa, mutta myös tanssin helppouden ja näyttävyyden vuoksi osata käyttää kehon keskustaa. Monesti tätä täytyy tietoisesti harjoitella, eikä pelkkä kehotus keskustan käytöstä riitä. Pilates opettaa tanssijan tunnistamaan syvän keskustan tuen (pallea, lantionpohja, syvä poikittainen vatsalihas, selän multifidukset) ja tähän tukeen kytketyn pinnallisten lihasten näkyvää liikettä tuottavan työn.

Tanssijan olemuksella ja kehon kannattelulla on myös tärkeä rooli tanssin sujuvuutta ja näyttävyyttä ajatellen. Kun hahmotus oman kehon ryhdistä ja kannatuksesta on kunnossa ja sitä on harjoiteltu, on kannatus helpompi säilyttää ja integroida myös nopeatempoisempaan liikkeeseen. Kehon kannatteluun liittyy ymmärrys kehon tärkeiden ”palikoiden”: lantion ja lonkkien, syvän keskustan tuen, rintakehän ja hartialinjan sekä pään linjauksista toisiinsa. Näistä täytyy olla tietoinen, jotta liike voi olla kaunista ja sulavaa.

Pilates auttaa välttämään urheiluun liittyviä vammoja. Tyypilliset selkä- ja alaraajavammat on vältettävissä sillä, että teet säännöllistä kehoasi tukevaa ja huoltavaa harjoittelua, kuten pilatesta. Pilates parantaa kehon lihastasapainoa ja liikkuvuutta sekä ehkäisee vammoja siksi, että liikettä tehdään harjoitteissa myös nivelten täysillä liikeradoilla. Liikettä ei koskaan pakoteta liikkujan kehon mahdollisuuksien yli vaan liikeradat kasvavat ja parantuvat tiedostavalla ja sitkeällä työllä ajan kanssa. Lisäksi moni alaraajan rasitusvamma voi olla seurausta kehnosta keskustan ja lantion kannatuksesta ja lihastuesta. Voi ajatella, että pilates on parhaimmillaan vammoilta ennaltaehkäisevää harjoittelua. Sinun ei tarvitse odottaa vammojen ilmaantumista, kun olet tehnyt jo työn sen eteen, ettei niitä tulekaan.

Pilates toimii em. asioiden ohella rasituksesta palauttavana harjoitteena tanssijalle. Kehon täytyy saada fyysistä vastapainoa aina siitä lajista, mitä kukakin harjoittaa ja tanssijalle hyvä tasapainottava laji on pilates. Toisaalta pilateksessa on tanssijalle tuttuja elementtejä, kuten hengitys, liikkeen virtaus ja tarkkuus, joihin tanssija on helppo tarttua. Näin ollen pilates on tanssijalle helposti lähestyttävää. Liike pilateksessa on pääosin dynaamista, mikä on tanssijalle parempi kuin esimerkiksi passiivinen palautuminen. Täyttä lepoakin tarvitaan, mutta aktiivinen, dynaaminen liike on palautumiseen yksi parhaista tavoista.

pilates

tanssi

Lappeenranta