Pilates-aiheinen blogisarja saa jatkoa. Jos haluat ymmärtää tätä lajia paremmin, jatka lukemista! Pilatesharjoittelun periaatteet ovat:

1 Hallinta

2 Keskittyminen

3 Keskustan käyttö

4 Hengitys

5 Tarkkuus

6 Liikkeen virtaus

Tämä kirjoitus sivuaa pilateksen hallinnan ja keskittymisen periaatetta ja sitä kysymystä, että mitä hyötyä on kehonhallintaharjoittelusta. Miksi sellaista pitäisi tehdä?

Hallinta- oma keho tutuksi ja helpoksi käyttää

Pilateksen kulmakivi ja yksi tärkeimmistä periaatteista on hallinta. Harjoittelemalla hallittua, tiedostettua liikettä, tulee kehosta mukavasti käytettävä kaikenlaisiin tilanteisiin.  Mitkä ikinä ne liikkumisen taidot ovatkaan, mitä arjessasi ja elämässäsi tarvitset, tulee niistä taidoista sulavampia kun harjoittelet kehon hallintaa. Jos ei ole hirmuisesti hajua siitä, mikä omassa kehossa liikkuu suhteessa toiseen kehon osaan, mikä kehossa jännittyy ja mikä on rentona, voi yhteys omaan kehoon olla hieman vajavainen. Heikentyneellä kehontuntemuksella on sitten taas yhteys siihen ettei tuntuma omaan kehoon välttämättä ole miellyttävä. Sehän se kaiketi olisi kaikkein mukavinta että omissa nahoissa olisi kivaa olla ja että kaikenlainen liikkuminen sujuisi mutkattomasti. Ei tarvitsisi koko ajan miettiä että voinko ryhtyä jonkin vai en. Kun tunnet kehosi ja suot sille säännöllisesti huomiota, on aika moni liikkeellinen asia mahdollinen.

Hallintaharjoittelun avulla kehosi sopeutuu erilaisiin tilanteisiin elämässä. Se on harjoittelun avittamana valmis siihen, että toimit erilaisissa ympäristöissä ja maastoissa erilaisilla tilannenopeuksilla ja erilaisilla liikkeen muodoilla. Aika monen meistä kohdalla tuota paneutunutta harjoittelua tarvitaan, sillä kehon liikekieli ja valmiudet reagoida eri tilanteisiin kyllä heikkenevät, kun istumme töidemme äärellä päivittäin useita tunteja.

Ajattelisin hallintaharjoittelun hyödyttävän myös siinä, että jos itselle on jo löytynyt se tietty harrastus minkä parissa on mukava viettää aikaa, niin tehtäisiin siitä harrastuksesta mahdollisimman pitkäkestoinen elämässämme. Liikkeen hallinta antaa lisää vuosia sen oman harrastuksen parissa, koska esimerkiksi urheiluvammat ovat hallitusti liikkuvassa kehossa epätodennäköisempiä. Myös tehokkuus omassa lajissa paranee kun kehon hahmotus on hyvä.

Keskittyminen- rauhoittumista omaa kehoa kohti

Hallintaharjoittelu ei onnistu ilman keskittymistä. Keskittyneellä mielellä opit liikkeen hyvin. En sano että keskittymällä oppii nopeasti, sillä hallintaharjoittelu on prosessi, joka vaatii aikaa ja toistoja. Sitoutumalla pitkäjänteiseen tekemiseen oppii kyllä. Se täytyy tästä lajista ymmärtää, että pilates ei ehkä ole ratkaisu sellaiseen tilanteeseen, missä haluat saada tuloksia heti viikon päästä. Kärsivällinen ja keskittynyt kyllä pääsee pitkälle.

Keskittymisellä on oppimisen parantamisen lisäksi myös toinen hyödyllinen aspekti, ja se on koko kehon ja mielen rauhoittuminen. Aika monella meistä on sellainen työ, että päivän aikana joudut keskittymään moneen asiaan samaan aikaan ja lisäksi keskittymisesi vielä katkaistaan joka välissä. Ajatukset joutuvat hajaantumaan aika moneen otteeseen päivän aikana. Tätä henkistä kuormaa ja ajatuksen katkeilemista tasapainottamaan on hyvä olla arjessa jotain, mikä maadoittaa meitä kohti kehoa ja virittää aistimukset oman kehon tunnelmiin ja liikkeeseen. Vaikka pilateksessa kysytään keskittynyttä mieltä, ei omaan kehoon keskittyminen ole samalla tavalla kuormittavaa kuin esimerkiksi työhön. Päinvastoin, se rauhoittaa.

Ennen kuin olet saanut itsesi pilatestunnille, löytyy kaikkein helpoin väylä kehoyhteyden parantamiseen hengityksestä: sulje silmäsi, laita kämmenesi rintakehälle ja ylävatsalle ja pysähdy kuuntelemaan hengityksesi luontaista rytmiä. Tee ainakin kerran päivässä ja huomaa rauhoittuminen.

Iloa viikkoosi <3

Piia